Weervast Cortenstaal

Cortenstaal wordt ook wel weervast staal genoemd. Door de toevoeging van koper, chroom en zink maakt het zelf een beschermende patinalaag aan zodat het niet meer zo snel verder roest. Beschadigen roesten steeds mooi weg zodat na jaren gebruik het materiaal nog steeds het roestige uiterlijk heeft.

Het is een ideaal materiaal om in de tuin te gebruiken. Cor-ten staal geeft sfeer en een warme indruk. Het past perfect in alle seizoenen. Het is dus het materiaal bij uitstek voor een originele en gezellige tuin.

Door zijn eigenschappen kunnen er geen krassen en beschadigen opkomen zoals bij roestvrijstalen en gelakte elementen. Daarom is het een ideaal materiaal vanwege de vandalisme bestendigheid.

Voordelen
De economische en technische voordelen die Cortenstaal biedt zijn duidelijk:
•    Gebruik van Cortenstaal maakt een opvallende vermindering van dikte mogelijk en geeft zo een opmerkelijke vermindering van gewicht.
•    Cortenstaal kan onbehandeld gebruikt wordenDeze laag heeft een mooie esthetische roestachtig bruine kleur, en varieert van toonaard gedurende de jaren en afhankelijk van het milieuomstandigheden. De patina biedt zowel een bescherming tegen de agressie van atmosferische elementen, als een esthetisch uitzicht.
Natuurlijke oxidatie = onbehandeld Cortenstaal
Afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid regen en zon verandert het Cortenstaal van kleurdiepte. Bij een natuurlijk oxidatieproces is de voltooiing bereikt als het materiaal donkerbruin geworden is. Vanaf dan worden geen roestpartikels meer afgegeven.
 De gemiddelde duur van dit proces is 12 tot 18 maanden.•     

Om een product aan te schaffen op basis van Cortenstaal is het uitermate belangrijk om te weten wat Cortenstaal is en hoe het zich gedraagt.
Cortenstaal
Corten is de naam van een staal dat een belangrijke plaats inneemt tussen types van ‘lage legeringen en hoge mechanische weerstand'.
Het groot succes van Corten komt door 2 belangrijke kenmerken:
•    Verhoogde weerstand tegen corrosie (CORrosie weerstand)
Corrosie = aantasting van  het materiaal door omgevingsfactoren
•    Verhoogde mechanische weerstand (TENsile (= trek) sterkte)
Treksterkte = maatstaf om de mechanische eigenschappen in te delen